KTH utreder Kina-samarbete

2014-09-03 14:13  

KTH ska utreda sitt samröre med det kinesiska forskningsinstitutet CAE.<br/> Samtalen har handlat om grundforskning, hävdar man.<br/> Men ett nypublicerat dokument visar att de gäller tillämpad forskning.

Inför sändningen i kväll av Uppdrag gransknings avslöjande om KTH:s och FOI:s samarbete med Kina i Sveriges Television, meddelade KTH i dag att man ska utreda och ”räta ut alla eventuella frågetecken kring samarbetet med det kinesiska flygforskningsinstitutet CAE”.  

KTH kan komma att backa om kritiken stämmer, uppger man i ett pressmeddelande.

– Vi har samarbeten med länder världen över och det är inget konstigt. Men vi kommer naturligtvis att utreda detta grundligt för att se om det framkommit några nya uppgifter innan vi går vidare med det här. Skulle tveksamheter framkomma avser KTH att avsluta dialogen om ett samarbetsavtal, säger rektorn Peter Gudmundson..

Enligt KTH har samtalen mellan KTH och CAE handlat om samarbete ”inom grundläggande forskning för strömningsmekanisk modellering”.

– Öppenhet och transparens är en grundbult i vår verksamhet, vilket gör att vi kommer vända på varje sten för att undersöka ärendet både avseende den formella hanteringen och samarbetet ut lämplighetssynpunkt, säger Peter Gudmundson enligt pressmeddelandet.

Samtidigt presenterade Uppdrag granskning i dag på sin hemsida ett dokument, ett samförståndsavtal mellan KTH och kinesiska CAE från 2009, som visar att det diskuterade samarbetet istället handlar om mer tillämpad, specialiserad forskning.

Samarbetet ska nämligen, enligt avtalet, stärka flygforskningen och utvecklingen av avancerade tekniker inom strömningsdynamik. Och KTH, FOI och CAE ska tillsammans förena sina krafter och bedriva forskningsarbete för att vässa programvaran Edge och dess tillämpning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt