Krockskydd i ny aluminiumford får toppbetyg

2015-04-17 09:58  
Fords nya pick-up F-150 byggs i aluminium på stålram. Foto: Ford

Fords nya version av den lätta lastbilen F-150 får toppbetyg i USAs trafiksäkerhetsmyndighets krocktest.

Många höjde på ögonbrynen när Ford förra året meddelade att storsäljaren, den lätta lastbilen F-150, skulle byggas till stora delar i aluminium i stället för stål. Ford F-150 har i många år varit USAs mest sålda bilmodell över huvud taget.

Avsikten med materialbytet var att få en lättare bil som blir bränslesnålare och ger mindre utsläpp.

Men kritik som riktades framhöll att det lättare materialet skulle kunna påverka krocksäkerheten. Annan kritik gällde huruvida verkstäderna skulle vara mogna för att reparera det nya materialet.

Nu har den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA genomfört krockprov med den nya modellen. Man valde versionen som kallas Super Crew Cad, med fyra dörrar och plats för fem personer, som visat sig vara storsäljaren i modellutbudet.

Den nya bilen fick högsta betyg, fem stjärnor. Det var en stjärna bättre än för den förra modellen som byggdes helt i plåt.

Ford har lagt ner mycket arbete på att bygga in energiupptagande zoner, såväl i den stålram som bilen byggs på, som i aluminiumkarossen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Aluminium lastbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt