Kroatien frågar efter Jas Gripen

Den kroatiska försvarsmakten har gått ut med en preliminär förfrågan både till Saab och till FMV om köp av 12 stycken Jas 39 Gripen. Men konkurrensen är hård från både Mirage, Mig och F16.

Det har i flera år talats om att Kroatien ska byta ut sin nuvarande militärflotta mot modernare plan och Saab har i två år aktivt arbetat för att Kroatien ska välja Jas Gripen.

Men först nu har alltså Kroatien kommit till skott.

Sent i höstas kom en begäran om information från Kroatien till FMV och Saab, det som på fackspråk heter Request for Information och är ett första steg i ett offertförfarande.

Saab och FMV ska svara senast den sista mars.

Hård konkurrens
Enligt uppgifter till Ny Teknik har Kroatien också ställt frågan till Frankrike, Ryssland och USA om Mirage, Mig och F16.

När dessa preliminära svar har utvärderats går Kroatien vidare med en bindande offertförfrågan, Request for Proposals, och efter det följer en mer omfattande utvärdering.

För Saabs del handlar det om 12 stycken nybyggda Jas 39 Gripen i Natoanpassad C/D-version.

I runda slängar rör det sig om en affär på 4-6 miljarder kronor.

Kan bli en Tjeckien-Ungern-repris
För FMV:s del handlar det om 12 ombyggda Jas-plan från det svenska flygvapnet, som har närmare 70 plan över efter det senaste försvarsbeslutet att Sverige kan klara sig med 100 Jas-plan.

- Det har ju hänt tidigare att mindre länder i slutändan vill göra en affär direkt mellan två regeringar. Det är därför som FMV nu förbereder sig på att det kan bli en liknande affär som med Tjeckien och Ungern, säger FMV:s presschef Ulf Lindström till Ny Teknik.

I ett brev till regeringen begär FMV tillstånd att få delta i affären genom att tillsammans med Saab lägga in offert på ombyggda Jas 39 A-plan till Jas 39 A2 C/D.

I offerten ingår också utbildning av tekniker och flygare.

Väntar på regeringens svar
- Oavsett vem som får leverera planen finns det ett gemensamt intresse mellan svenska staten och Saab att fler nationer använder sig av Jas 39 Gripen. Eftersom Gripensystemet ska leva i 30 år till är det en fördel ju fler som delar på utvecklingskostnaderna, säger Ulf Lindström.

Både försvarsmakten och inspektionen för strategiska produkter ISP har sagt OK till att lämna ut hemliga svenska uppgifter som följer med en Jas-affär till Kroatien.

Nu är det upp till regeringen att svara på FMV:s förfrågan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt