Kritik mot utredning om självkörande bilar

2016-06-27 14:48  
En av Volvos självkörande bilar i projektet Drive Me. Foto: Volvo Cars

Känsliga personuppgifter kan samlas in och lagras av självkörande bilar, varnar Datainspektionen. Kritiken är hård mot det lagförslag som i mars lades fram av en utredare och som ska möjliggöra testkörning.

Främst riktas kritiken mot att mikrofoner inuti självkörande fordon ska få spela in ljud. Datainspektionen säger nej till förlaget då det skulle innebära ett omfattande intrång i den personliga integriteten hos dem som åker i fordonen.

I fordonen kommer det att finnas kameror, radar, mikrofoner, gps och andra sensorer som samlar in uppgifter både runtomkring och inne i bilarna. Detta har utredaren tagit för lätt på, anser Datainspektionen, som i ett pressmeddelande påminner om att den här typen av lagförslag enligt grundlagen måste innehålla en analys av risken för intrång i den enskildes privata sfär.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt