Kriget mot terrorn

2011-09-06 23:00  

Skydd mot dödliga bomber, avancerad bildbehandling och fler drönarattacker. Kampanjen Kriget mot terrorn har bidragit till nya tekniktrend.

<p>Den amerikanska militärens svar på 11 september blev en krigskampanj mot terrornästen i bland annat Afghanistan och Irak.</p> <p>Under Operation "Enduring Freedom" mot talibaner och al-Qaida dog många soldater av hemmagjorda bomber. Det har skapat behov av bättre skydd mot "improviserade" sprängladdningar, uppger Peter Bull, lektor i militärteknik vid Försvarshögskolan i Stockholm.</p> <p>De senaste tio åren har soldaternas kroppsskydd förstärkts. Fordon som används har fått starkare pansar, USA har satsat på MRAP, en familj av olika pansarskyddade fordon. Även lastbilar har byggts om för trupptransport.</p> <p>Nya detektorer ska avslöja vägbomber och självmordsbombare. Totalförsvarets forskningsinstitut, FoI, forskar på laserdetektorer som används på avstånd. </p> <p>Taktisk spaning har också blivit viktigare, enligt Peter Bull. Ny bildbehandlingsteknik i det civila har kommit till pass. </p> <p>Dessutom har användningen av förarlösa plan, drönare, som med stor precision släpper sina bomber, ökat i omfattning. De fjärrstyrs från kommandocentraler i USA, långt från bombmålen i Afganistan, Pakistan, Jemen och Irak.</p>

Mer om: 11 september

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt