Kriget försenar expedition – marsrovern Rosalind Franklin får vänta

2022-03-21 10:13  
Den europeisk-ryska marsbilen Rosalind Franklin får vänta på sin rymdfärd till Mars på grund av kriget i Ukraina. Arkivbild. Foto: AOES medialab M.Thiebaut

Projektet Exomars rymdfärd till Mars skjuts upp igen.

Den obemannade expeditionen skulle egentligen ha skickats iväg redan 2018, men den planerade uppskjutningen sköts upp till i september i år, skriver Vetenskapsradion.

Nu har kriget i Ukraina försenat projektet ytterligare eftersom Exomars är ett samarbete mellan europeiska rymdmyndigheten ESA och ryska Roscosmos.

Läs mer: ”Europas Spacex” skjuter upp raketer från Esrange

I torsdags meddelade ESA att de inte längre tänker samarbeta med Ryssland och man hoppas nu att fordonet, som döpts till Rosalind Franklin, kan skickas upp utan Rysslands hjälp längre fram.

Ett antal forskningssatelliter som ESA också har tänkt skicka upp kan nu inte heller skickas upp med ryska Sojuzraketer, och även där ska andra möjliga alternativ för uppsändningen utredas, skriver ESA.

Mer om: Rymden Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt