FORDON

Kräver återkallning: Kia- och Hyundaibilar för lättstulna

En vit Hyundai på en parkeringsplats.
Bilar från de sydkoreanska tillverkarna Kia och Hyundai är för lätta att stjäla, enligt justitieministrarna i flera amerikanska delstater.

Justitieministrar i 17 amerikanska delstater uppmanar sina respektive delstatsstyren att kräva att miljontals bilar tillverkade av Kia och Hyundai återkallas, eftersom de är för lätta att stjäla.

Publicerad Uppdaterad

Uppmaningen kommer efter att antalet stulna bilar från de sydkoreanska bilarna skjutit i höjden, påeldade av virala "utmaningar" som sprids på sociala medier.

Filmer på bland annat Tiktok visar att personer kan starta bilarna endast med hjälp av en skruvmejsel och en USB-kabel.

Till skillnad från de flesta konkurrenterna de senaste tio åren saknar bilmärkena i fråga startspärr, en funktion som gör att motorn inte går att starta utan att nyckeln finns i närheten.

I Los Angeles ökade antalet stölder av Kia- och Hyundaibilar med 85 procent förra året, och står nu för var femte bilstöld i storstaden.

Läs mer: Är tekniken med batteribyten rätt väg för tunga fordon?

Läs mer: Här är kiseltekniken som ger elbilen längre räckvidd

Ibland har det slutat med tragedi, då tonåringar kraschat stulna bilar av märkena efter att ha följt utmaningen.

"Till syvende och sist så har Kias och Hyundais misslyckande när det gäller att installera standardiserade säkerhetsfunktioner i många av sina fordon utsatt ägare och allmänheten för fara" säger Kaliforniens justitieminister Bob Bonta i ett uttalande.

Kia och Hyundai säger båda i uttalanden att de erbjuder sina kunder mjukvaruuppdateringar för att förhindra stölderna och att en återkallelse inte är nödvändig.

Kia-bilar som säljs i Sverige berörs ej.