Kraschade Gripen-planet: ”Kan inte notera några tekniska fel”

2015-05-25 14:08  

Efter Gripenkraschen i Tjeckien: ”Vi kan inte notera några tekniska fel”, säger Tommy Petersson, svensk kontingentchef, som befann sig på den tjeckiska flygbasen.

Det är ännu oklart varför en Jas 39 Gripen D kraschade på en landningsbana i Tjeckien i förra veckan. Planet ägs av Sverige men hyrs ut till Ungern.

Tidigare uppgifter om att planet deltog i den internationella flygövningen Lion Effort stämmer dock inte.

Enligt Tommy Petersson, chef för den svenska Gripen-kontingenten som var med i övningen, flögs planet från Ungern, när det skulle landa på flygbasen Caslav, nio mil från Prag. Men flygningen var inte en del av flygövningen.

Petersson pratade med de bägge piloterna ett par timmar efter att dessa skjutit ut sig ur planet.

- De mådde bra, säger han.

Men han kan inte säga något om vad piloterna berättade, eftersom en haveriutredning pågår.

Tommy Petersson uppger dock att den svenska försvarsmakten inte har några uppgifter om att det skulle ha varit ett tekniskt fel på olycksplanet.

- Nej, vi kan inte notera några tekniska fel, och jag inga övriga kommentarer eftersom det inte är vår sak att uttala oss i det här läget, säger han.

Olyckan ledde till ett tillfälligt flygstopp under något dygn, men har inte föranlett någon andra säkerhetsåtgärder vad gäller flygplansmodellen Gripen D, uppger han.

När piloterna inte fick stopp på planet använde de sig av raketstolen för att komma ut. Planet for rakt fram och voltade på gräsmattan.

- Det var ju smolk i glädjebägaren ett detta skulle ske, men det viktigaste syftet med övningen var att träna tillsammans med de övriga Gripen-länderna, säger Tommy Petersson.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt