Kraftindustrin lobbar för elbilar

2009-04-23 10:23  

Genom att hjälpa kommuner, företag och andra organisationer att bilda elbilspooler vill elkraftindustrin snabbt öka antalet elbilar på gatorna. I dag finns ett tiotal pooler och fler är på gång.

Det är den svenska elkraftindustrin som driver på utvecklingen via sin branschorganisation Power Circle. Målet är det ska rulla minst 600 000 eldrivna fordon i Sverige till år 2020.

- Det stora problemet är att intresset överstiger tillgången på elbilar, säger Bo Normark, tidigare marknadschef för ABBs kraftöverföringssystem, numera vd för Power circle.

För att öka tillgången vill Power Circle fungera som en länk mellan tillverkare och lokala elbilspooler.

Just nu reser organisationens projektledare Christer Asplund runt i Sverige och försöker starta nya elbilspooler, eller demonstrationsplatser som Power Circle kallar dem.

Det rör sig om kommuner, lokala energibolag och företag som går ihop och köper en uppsättning elbilar, som man delar på.

- Intresset är mycket stort, säger Christer Asplund.

Hittills har det bildats 13 sådana pooler i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg, Uddevalla, Tanum, Uddevalla, Gävle/Sandviken, Mörbylånga, Kalmar och Växjö.

Tio till är på gång bland annat i Malmö, Lund, Uppsala, Västerås, Nyköping och längs E14 (Sundsvall, Östersund, Åre och Trondheim).

Power Circle hoppas att det ska finns 50 pooler år 2011.

Elbilar är i dag betydligt dyrare än bilar med förbränningsmotorer. Grundpriset på el-Fiaten från Nol ligger på över 400 000 kronor

- Men om många delar på bilarna och de rullar mycket kan man spara in de pengarna, säger Bo Normark.

- Drömbilen är en hemtjänstbil som rullar 4 000 mil om året, tio timmar om dagen.

En annan tanke med demonstrationsplatser och demoanläggningar är visa upp den nya tekniken för andra, intresserade kunder.

- I Sverige gjorde vi så förr. Vi måste komma tillbaks till den gamla andan. Staten måste värna vikten av demoteknik, sa Harry Frank, professor och ledamot av Kungliga vetenskapsakademien, i en intervju i Dagens Arbete för ett par år sedan.

Elbilsprojekt

Power Circles elbilsprojekt kallas Vind i tankarna och får ekonomiskt stöd från Energimyndigheten och branschorganisationens medlemmar. Bland medlemmarna finns ABB, Vattenfall, Bombardier och Svenska Kraftnät.

Jonas Hållén

Mer om: Elbilar Bilpool

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt