Kraftigt lyft för Volvos orderingång

2017-10-20 09:02  
Volvos vd Martin Lundstedt.

Lastbilsjätten AB Volvo slår förväntningarna, med en vinst på drygt sju miljarder kronor.

Orderingången för lastbilar steg med 30 procent i tredje kvartalet.

– Det är det bästa tredje kvartalet för Volvokoncernen någonsin, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Förväntningarna på Volvo är högt ställda. Aktien är en av vinnarna på börsen i år, med en uppgång på drygt 45 procent före dagens rapport. Och resultatet för tredje kvartalet överträffade analytikernas förväntningar på de flesta punkter.

– Det är en riktigt stark rapport på alla nivåer, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Det är några områden som sticker ut.

– Det är framför allt lönsamheten inom anläggningsmaskiner och lastbilar som är bättre än väntat, säger Engellau och tilläger att även orderingången är bättre än väntat vilket är positivt för framtiden.

Vinsten före skatt landade på 7 miljarder kronor, att jämföra med 4,1 miljarder kronor motsvarande period för ett år sedan. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 6,2 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

– Jag är nöjd med kvartalet, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Tidigare i år hade Volvo problem med flaskhalsar i produktionen, som pressade lönsamheten. Nu ser situationen bättre ut, enligt vd:n.

– Vi sade att vi behövde ha semesterperioden för att återhämta produktionssystemet, jobba med underleverantörer och våra egna anläggningar, säger han.

Sedan dess har situationen successivt förbättrats.

– Det kommer fortfarande att påverka en del och det har att göra med ett ökat orderintag. Men riktningen är rätt. Man ska komma ihåg att leveranserna under kvartalet ändå ökade med 15 procent för lastbilar och med drygt 45 procent för anläggningsmaskiner. Nu ser vi att orderintaget för lastbilar ökar med 30 procent och 45 procent för anläggningsmaskiner, säger Lundstedt.

Han ser en god utveckling på de flesta marknader.

– Vi har ett Europa som under ett flertal kvartal har tuggat på nu, det speglar egentligen den återhämtning som sker i den europeiska ekonomin. Nordamerika återhämtar sig från en sättning som skedde i lastbilsmarknaden efter ett antal goda år. Asien går bra.

Vad innebär det för personalläget?

– Vi gör successivt anpassningar, dess bättre nyanställningar, både inom produktionen och på tekniksidan. Det här kvartalet har vi gjort ytterligare satsningar på miljöteknik. Vi satsar mycket både på lång och kort sikt, och det kan vi göra för att det går bra. Men vi gör det steg för steg, och vi ska göra det med förbättrad lönsamhet. Då kommer även anställningarna, säger Lundstedt.

Uppgraderat lastbilsprogram

Omsättningen uppgick till 77,2 miljarder kronor, jämfört med 68,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Volvo har under kvartalet genomfört en uppgradering av lastbilsprogrammet i Nordamerika, något som kommer att fortsätta under de närmaste kvartalen, enligt Lundstedt.

Koncernens leveranser av lastbilar uppgick till 46|603 stycken under tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 41.155 i fjol. Orderingången hamnade på 51.955 lastbilar (39.480).

Nettoomsättningen i Volvos affärsområde anläggningsmaskiner, Volvo CE, ökade med 31 procent till 15.091 miljarder kronor, från 11.539 ett år tidigare. Volvo CE:s orderingång ökade framför allt i Asien, främst på den kinesiska marknaden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt