Kraftigaste laservapnet testat

2014-02-06 11:36  
Försök med laservapen i april 2013. Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin har testat ett laservapen på 30 kW, det kraftigaste hittills som kan användas praktiskt.

Den kraftiga laserstrålen skapades av ett antal fiberlasrar, som var och en alstrar ljus av olika våglängd, som sedan samlas till en gemensam kraftfull stråle i något som företaget kallar Spectrum Beam Combining.

Fiberlasrar är optofibrer dopade med sällsynta jordartsmetaller som neodym och liknande. De kan göras mycket långa utan att ta plats eftersom fibern kan rullas upp på spolar.

Enligt Lockheed Martin används bara hälften så mycket el som i en halvledarlaser.

De försök som tidigare utförts med lasrar för vapenbruk har stupat på att anläggningarna blivit för stora, krävt för mycket energi och varit svåra att kyla.

Med fiberlaserlösningen ser nu Lockheed Martin en möjlighet att ta fram laservapen som är möjliga att bygga in i flygplan, helikoptrar, fartyg eller lastbilar.

Lockheed Martin har forskat kring laservapen under 30 år. Enligt Ray O Johnson, teknikchef vid företaget, öppnas nu vägen för högenergilasrar som är användbara för militära tillämpningar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Laservapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt