Kraftfull V8 i ny Corvette

2012-10-25 13:19  

Än finns det plats för muskelmotorer på bilmarknaden. GM har lättat på förlåten inför lanseringen av den V8 som blir standard i nästa generation Corvette.

Det blir femte generationen av den s k small blockmotorn, som debuterade i en Chevrolet Corvette 1955. Då var volymen 4,3 liter och effekten 195 hästkrafter. Den nya motorn får en slagvolym på 6,2 liter och effekten 450 hästkrafter.

Med vridmomentet 610 Nm kommer motorn att accelerera bilen från noll till hundra på under fyra sekunder. Ändå utlovas en bränsleförbrukning under 9 liter per 100 km. Det är visserligen långt i från de värden där fordon kvalar in som miljöbilar, men för att vara en kraftfull V8 är det låga värden.

För att uppnå denna relativt låga förbrukning har GM för första gången använt sig av direktinsprutning i denna motortyp. Variabla ventiltider och Active Fuel Management (avstängning av fyra cylindrar när extra effekt inte behövs) är andra tekniska lösningar som minskar bränsleförbrukningen.

Den nya motorn, som debuterar i 2014 års modell av Corvette, har beteckningen LT1 och får mindre förbränningsrum än tidigare och ett kompressionsförhållande på 11,5:1. Det är tredje gången beteckningen används för small blockmotorn i en Corvette, tidigare gånger var 1970 och 1992.

I november förra året firade GM att man tillverkat 100 miljoner small blockmotorer sedan 1955. Begreppet small block används för V8-motorer inom GM med avstånden 111,8 mm mellan cylindercentrum.

Håkan Abrahamson

Mer om: GM V8

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt