Kostnadskalkylerna låstes in i utskottets kassaskåp

2012-08-15 05:00  

Politikerna i försvarsutskottet fick i våras möjlighet att ta del av ÖB:s hemliga kostnadskalkyler, men enades om att inte läsa dokumenten. I stället låstes handlingarna in i ett kassaskåp.

Kostnaderna för Super-Jas debatteras hett just nu. Uppgifterna i media om vad det kostar att uppgradera Jas 39 Gripen till nästa generation (Super-Jas) varierar mellan 32 och 100 miljarder kronor. Summorna avser 60 till 80 nya plan.

När överbefälhavaren Sverker Göranson i våras presenterade sin plan för moderniseringen, mörkade han siffrorna för allmänheten.

– Det vore fel att redan nu öppet berätta hur mycket vi planerat att det ska kosta. Men en förutsättning för att klara finansieringen är att den görs tillsammans med minst ett strategiskt samarbetsland, sade ÖB då.

Oron är nu stor att projektet blir så dyrt att det ska urholka landets försvarsförmåga och hota annan förbands- och utvecklingsverksamhet.

Peter Rådberg, miljöpartist och ledamot av försvarsutskottet, har i debatten grovt uppskattat kostnaden till 50 miljarder kronor.

Utskottet, politikerna som i slutänden ska bevilja pengarna för uppgraderingen av Gripen-flottan, krävde i början av mars att få ta del av ÖB:s hemliga underlag om Super-Jas. Det lämnades till regeringen tillsammans med försvarets budgetunderlag för 2013.

Ordföranden i utskottet, socialdemokraten Peter Hultqvist, sa då:

– Försvarsutskottet måste få ta del av de hemliga delarna. Det finns ingen rimlighet i att ha hemligheter för försvarsutskottet.

Kort därefter fick utskottet handlingarna på sitt bord. Men informellt enades man om att vänta med att läsa dem och låste in dem i riksdagens kassaskåp. Politikerna har tystnadsplikt men i utskottet var man rädd att läckor skulle störa Schweizaffären.

– Som jag uppfattade det ville ordföranden att vi skulle vänta tills dess att affären med Schweiz skulle ha utvecklats lite mer innan vi tog del av materialet, säger Peter Rådberg.

Peter Hultqvist säger att man ”över blockgränserna” enades om att låsa in dokumenten olästa.

– Vi diskuterade hur det skulle gå till att ta del av materialet. Det är klart att Schweizaffären var en parameter. Inte bara jag, andra ledamöter tog också upp den aspekten.

Han beskriver det också som ”en försiktighetsåtgärd man valde att ta till för att inte skada projektet”.

Ingemar Wahlberg, försvarsutskottets kanslichef, bekräftar för Ny Teknik att ÖB:s hemliga underlag för Super-Jas sedan i våras är inlåst i kassaskåp. Han uppger att ingen ledamot hittills tagit del av det.

Sett i backspegeln, hade det inte varit bra att ta del av informationen?

– Jo, självklart, säger Peter Rådberg.

Prislappen för Super-Jas beror på om det blir en exportaffär. Då kan kostnaderna delas. Schweiz har tidigare preliminärt sagt ja till att köpa 22 plan och valt att samordna sin anskaffning med den svenska statens. Landets samlade budget för köpet uppgår till cirka 22 miljarder kronor, medräknat utbildning och beväpning.

Försvarsexportmyndigheten, FXM, är på god väg att avsluta förhandlingarna med sin schweiziska motpart Armasuisse.

– Syftet är att nå en överenskommelse ”om utförande, tidplan och kostnader” så att politikerna får ett beslutsunderlag, säger Mats Hansson, projektledare på FXM.

Ett av Sveriges största industriprojekt

Jas 39 Gripen finns i dag modellerna A/B och C/D. Uppgraderingen till E/F utgör ett av de större industriprojekten i modern tid.

Enligt politiska beslut ska flottan av stridsflyg bestå av 100 plan i C/D-version.

Försvaret har i dag 110 Gripen, några är i reserv.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt