Kostnaderna skenar för Gripenkonkurrenten JSF

2010-04-09 07:30  

Det amerikanska stridsflygplanet F-35 Joint Strike Fighter blir allt dyrare. Inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon talar man nu om en prislapp på 1,1 miljarder kronor per plan.

När den amerikanska flygplanstillverkaren Lockheed Martin hösten 2001 fick uppdraget att under tio år utveckla ett helt nytt stridsflygplan i samarbete med åtta andra Natoländer beräknades kostnaden till drygt 50 miljoner dollar per plan.

I vintras konstaterade den amerikanska kongressens revisionskommitté att kostnaderna rusat i väg och att varje plan nu skulle kosta95 miljoner dollar i 2002 år penningvärde.

Det är nästan en fördubbling av den ursprungliga budgeten.

En mardröm för regeringen
Nu kommer det amerikanska försvardepartementet DoD med nya uppgifter som gör ont värre.

Enligt tidningen Defense News och nyhetssajten Insidedefense.com har kostnaderna dragit iväg ytterligare – nu till mellan 97 och 115 miljoner dollar i 2002 års penningvärde.

De refererar till en 53-sidig rapport som försvarministern lämnade över till den amerikanska kongressen den 1 april.

1,1 miljarder kronor på gatan
Räknar man om den kostnaden till dagens penningvärde handlar det om ofattbara summor.

Från de 133,5 miljoner dollar per plan som man nu är uppe i till har kostnaden per plan stigit till ofattbara 158,1 miljoner dollar. I svenska kronor motsvarar det 1,1 miljarder kronor.

Räknar man bort forsknings- och utvecklingskostnaderna kommer man ner en bit – till 136,2 miljoner dollar enligt försvarsdepartements rapport - men det är ändå en avsevärd fördyring.

Det gör att den tidigare kostnadsfördelen för F-35 framför det hårt kritiserade F-22 krymper väsentligt.

Den amerikanska försvarsmakten planerar att köpa 2 443 F-35 plan.

På bara två år har de totala kostnaderna för JSF-programmet stigit med 90 miljarder dollar till 328,2 miljarder och enbart under mars månad med 20 procent.

22 testplan i tre varianter
Fram till 2011 skulle Lockheed Martin ta fram 22 exemplar av F-35 i tre olika varianter

1.Traditionell - CTOL, conventional take off and landing (F-35A)

2. Vertikal - STOVL, short take off and landing (F35B)

3. Hangarfartygvariant (F35C)

Nio länder deltar

USA, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Turkiet, Kanada, Danmark, Norge och Australien ingår i partnerskapet för Joint Strike Fighter.

Utöver dessa nio länder har också Israel och Singapore anslutit sig till programmet som Security Cooperation Participants.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Saab Gripen F-35

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt