Kör dubbfritt och dubbat – med samma däck

2013-09-25 11:57  

En ny innovation fäller automatiskt dubbarna i backen vid halka. VTI:s tester visar att isgreppet ökar avsevärt med den svenska ”dubbskivan” som monteras utanför vanliga däck

– Dubbarna går bara i när man bromsar hårt, när antisladdsystemet går i eller om man kommer in i en kurva där bilen vill glida i sidled, säger uppfinnaren Thorvald Granström.

Han har utvecklat den patenterade anordningen som kan monteras på utsidan av ett vanligt däck. Det är en massiv dubbförsedd skiva, med en diameter som är något större än däcket. Vid normalt väglag drivs dubbskivan fram av en kugge i däcket så att dubbarna enbart vilar mot vägbanan av sin egen tyngd. När däcket slirar en tiondels varv centreras dubbskivan så att dubbarna vilar mot vägbanan med full kraft.

Tekniken har testats på en däckprovningsanläggning hos VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, i Linköping. Testerna gjordes i laboratoriemiljö på våt is. Enligt VTI-forskaren Mattias Hjort visade mätningarna att isgreppet förbättrades avsevärt vid bromsning med låst hjul.

Nu har Thorvald Granström fått närmare 100 000 kronor i finansiering från Skyltfonden för att tillverka fyra dubbskivor som ska monteras och testas på en Volvo XC70.

- Jag räknar med att göra tester på en isbana i vinter, säger han.

Han vill bland annat säkerställa att tekniken fungerar tillsammans med bilens antisladdsystem och ABS-bromsar. Målet på sikt är att hitta en samarbetspartner som kan skapa en kommersiell produkt av konceptet. Förutom i bilar kan tekniken komma till nytta även på bussar och lastbilar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt