Konkurrenter enas om samma bildelar

2011-06-13 09:12  

Konkurrerande japanska biltillverkare kommer i framtiden att använda gemensamma komponenter för att minska sårbarheten vid naturkatastrofer.

Biltillverkarna har kommit överens med det japanska industriministeriet Meti om att använda vissa komponenter gemensamt, och att sprida tillverkningen av dessa över landet för att minska sårbarheten vid naturkatastrofer.

De japanska biltillverkarna har drabbats olika hårt av jordbävningen och den efterföljande tsunamin den 11 mars. Speciellt hårt drabbades Toyota och Honda som har vitala produktionsanläggningar i nordöstra Japan.

Bilföretagen och industriministeriet diskuterade även möjligheten att sälja fler elbilar, vars batterier skulle kunna fungera som elreserv i händelse av strömavbrott orsakat av exempelvis en jordbävning. Meti har ambitionen att stödja utbyggnaden av s k smarta elnät där även elbilarnas batterier kan spela en viktig roll för stabiliteten i elförsörjningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt