Kommission tillsätts för framtida elvägar: ”Tekniken finns redan”

2019-09-09 10:46  
Foto: Alstom

Nästa år tillsätts en statlig elektrifieringskommission, med målet att ta fram en plan på hur landets mest trafikerade vägar ska elektrifieras.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni föreslog detta i Almedalen i somras, och förslaget blir verklighet i och med höstens budget, skriver Expressen.

– Det kan gå hur fort som helst – tekniken finns redan – men det saknas politiska ramar. Branschen vet inte om det är värt att investera, säger Sabuni till tidningen.

Läs mer: ”Elektrifiering lika nödvändig som asfaltering”

Syftet med en kommission är att transportbranschen ska kunna ställa om till el för att utsläppen ska minska. Fem miljoner kronor per år avsätts till kommissionen, enligt budgeten.

Inom ramen för Trafikverkets program för elvägar har flera testanläggningar byggts där fordon förses med el löpande, likt järnvägstrafiken, för att kunna köra långa sträckor.

Mer om: Elvägar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt