Kollar döda vinkeln på hojen

2015-11-16 11:19  

Fyra ultraljudssensorer hjälper motorcykelföraren att hålla koll på döda vinkeln vid filbyten i stadstrafik.

Det är Bosch som lanserar det ultraljudsbaserade assistanssystemet Side View Assist som ska förbättra säkerheten för motorcyklister, speciellt i stadstrafik.

Systemet använder fyra ultraljudsensorer som scannar avstånd på upp till fem meter i områden där det är svårt att ha koll genom att titta i backspegeln.

När ett fordon dyker upp i förarens döda vinkel varnas denna med en optisk signal.

Fyra ultraljudssensorer är installerade i par fram och bak i karossen. De bakre sensorerna känner av döda vinkeln i de närliggande filerna till vänster och höger.

Om den främre sensorn till vänster upptäcker ett fordon före den bakre vänstra sensorn så vet kontrollenheten att det är ett mötande fordon, och varnar inte.

Men om någon av de bakre sensorerna registrerar ett fordon innan de främre gör det skickas en varningssignal till föraren. Systemet aktiveras i hastigheter mellan 25 och 80 km/h.

Tekniken presenterades av Bosch i samband med motorcykelmässan Eicma.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt