Kolla in finska ”världsrekordet” i automatiserad körning på snö

2017-12-28 10:38  

Har du funderat på hur kombinationen automatiserad körning och snöiga vägar ska gå ihop? Finländska bilprojektet Martti har definitivt intressanta resultat att visa upp.

Finländska Teknologiska forskningscentralen VTT har utrustat en VW Touareg kallad Martti med mjuk- och hårdvara så att den på egen hand klarar färd i 40 kilometer i timmen i snöfall på en helt snötäckt väg utan synliga linjemarkeringar. Enligt VTT innebär det antagligen ett nytt inofficiellt världsrekord.

– Den kunde förmodligen ha kört ännu snabbare men är programmerad att inte köra fortare än 40 kilometer per timme i testsammanhang, säger Matti Kutila, projektledare på VTT.

Martti är faktiskt bara en av två självkörande bilar som VTT utvecklar. Den andra, kallad Marilyn, tränades av forskarna under våren 2017 att hantera urbana miljöer. Mjukvaran låg sedan till grund för att lära Martti hantera snöiga förhållanden.

– Bilen har uppenbarligen en mycket bestämd attityd och efter 24 timmars ihärdig träning började den att fungera. Marilyn krävde mycket mer arbete eftersom mjukvaran utvecklades från grunden. Martti använder samma mjukvara och behövde bara smärre justeringar, säger Ari Virtanen, ansvarig för att bygga bilen på VTT.

Läs mer:

Läs mer: Nya ai-metoden ett stort steg för autonoma bilar

De båda bilarna är utrustade med hårdvara som kameror, antenner, sensorer och laser-radar (lidar). Men uppsättningen skiljer sig åt. Martti har till exempel alla sina tre lidar-enheter riktade framåt medan Marilyn har två riktade framåt och en bakåt.

Nästa steg i utvecklingen är att bland annat justera våglängderna hos de optiska instrumenten och öka radarns upplösning med målet att öka kapaciteten att hantera också sliriga vägytor med dolda kanter och dimma.

Testerna har genomförts på den ”intelligenta vägen” Aurora E8 i Muonio och är en del av ett projekt kallat Arctic Challange-Cad, ett samarbete mellan Indagon, Infotripla och Dynniq.

Se hur bilen kör på snöfyllda vägar utan linjemarkeringar i 40 kilometer per timme:

Johan Kristensson

Mer om: Automatisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt