Koenigsegg köper Saab

2009-06-16 09:43  

Nu är det klart. General Motors bekräftade på förmiddagen att man tagit första steget mot att sälja Saab Automobile till Koenigsegg.

Parterna har undertecknat en så kallad avsiktsförklaring. Nästa steg blir att förhandla fram detaljerna i ett avtal. Det kommer att ske under de närmaste veckorna.

Försäljningen är villkorad av att Saab får ett lån på 600 miljoner dollar från Europeiska investeringsbanken med stöd av svenska regeringen. Ytterligare finansiering ska tillhandahållas av GM och Koenigsegg Group AB. I övrigt lämnar varken Saab eller GM några detaljer kring affären.

-Den här affärsuppgörelsen är den bästa möjligheten för Saab att stärkas som företag, säger vd:n för GM Europa, Carl-Peter Forster, i en första kommentar.

-Koenigsegg Groups unika combination av nyskapande, entreprenörsanda och ekonomisk styrka, kombinerad med Koenigseggs bevisade förmåga att på ett effektivt sätt tillverka svenska sportbilar i världsklass har gjort dem till det bästa alternativet för Saab så väl som för General Motors.

Som en del av den föreslagna uppgörelsen kommer GM att fortsätta samarbeta med Saab vad gäller plattformar och drivlinor (motorer och växellådor). Dessutom planerar Saab att tillverka nästa generation av Saab 9-5 i fabriken i Trollhättan.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt