Kockumsanställda frustrerade över uteblivna ubåtsorder

2014-02-05 09:46  
Gunilla Steen-Granholm, ordförande i Akademikerklubben på Kockums.

– Det är väldigt frustrerande att bara gå och vänta. Nu måste det komma till en kreativ lösning. Det säger Gunilla Steen-Granholm, ordförande i Akademikerklubben på Kockums om ubåtskrisen som Ny Teknik rapporterar om i dag.

Gunilla Steen-Granholm bekräftar de nya uppgifterna om att läget är mycket kärvt på Kockums.

– Ja det är väldigt besvärligt, det kommer ju varken några ubåtsorder eller ytfartygsorder, säger hon.

Hon är civilingenjör och arbetar med Stirlingsystemet på Kockums i Malmö. Samtidigt leder hon det fackliga arbetet i Akademikerklubben, där Sveriges ingenjörer ingår.

Om varselhotet som Ny Tekniks källor uppger kan komma att läggas om inga nya ubåtskontrakt blir klara senast i mars, säger hon:

– Jag vet inte alls vad läget är när det gäller varsel.

Det är nu snart fyra år sedan som regeringen gav klartecken för att beställa två exemplar av nästa generations ubåt, A26 men Kockums har ännu inte fått någon byggorder.

Det senare är en följd av en tvist mellan Kockums tyska ägare Thyssen Krupp Marine Systems, TKMS, och Försvarets materielverk, FMV, om kontraktsvillkoren. En tvist som i våras landade på regeringens bord.

Hur ser du på utsikterna att lösa konflikten?

– Hur den konflikten ser ut är det ju ingen som vet. Den är ju inte offentlig alls. Vi har inte fått någon förklaring från FMV men information kan säkert finnas inom företaget, säger Gunilla Steen-Granholm

– Det är otroligt frustrerande eftersom riksdag har bestämt att vi ska ha ubåtar och det står i dokument från Försvarsmakten att ubåtar är en av de viktigaste plattformarna för underrättelseverksamhet också så vidare, och så beställer man inga. Det rimmar faktiskt ganska illa.

Hur är stämningen bland dina kolleger?

– De är ju naturligtvis frustrerade att inte bli satta i jobb i det de är bäst på. Det blir ju dessutom slöseri med skattepengar om man beställer konstruktion och sedan inte bygger fartygen.

– Sedan är det väldigt duktiga människor som jobbar här och de skulle säkert bara kunna gå upp i någon annat företag men det är ju inte det vi vill, vi vill ju bygga ubåtar. Det är ju fantastiskt roligt.

Vad kan ni facket göra för att stötta era medlemmar?

– Det man får göra är påminna kolleger om att vi har sett kärva tider förr och försöka ta oss igenom det här utan att det går för hårt åt folk. För det är ju jobbigt att bara gå och vänta.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt