Kockums gör överbyggnad till indisk korvett

2012-02-08 12:14  

Trots säljplanerna råder full rulle i kompositverkstaden. Kockums arbetar med nya korvetter.

Samtidigt som Kockums ägare Thyssenkrupp diskuterar att sälja kompositverkstaden, arbetas det för fullt i fabriken på Karlskronavarvet.

Här tillverkas stora paneler av kolfiberarmerat plastlaminat ur vilka man kan skära formanpassade delar till fartygsskrov eller överbyggnader.

Enligt uppgift till Ny Teknik har verkstaden full beläggning i dag liksom under de kommande två åren. Orsaken är två viktiga och prestigefyllda försvarsbeställningar. I det ena fallet handlar det om en beställning från den indiska marinen.

Kockums ska tillverka stora överbyggnader i det svenska kompositmaterialet till två nya och kommande indiska korvetter.

Det indiska projektet går under benämningen P28. Huvudleverantör är det ledande indiska varvet Garden Reach Shipbuilders and Engineers, GRSE.

Kockums kammade hem ordern i konkurrens med varv i Grekland och Sydkorea. Kompositmaterial, dess låga vikt och smygegenskaper, har blivit allt viktigare för krigsfartyg och Indien sägs ha inspirerats av de svensktillverkade smygkorvetterna av Visbyklass.

Sverige har fem Visbykorvetter vars skrov och överbyggnader är byggda i komposit. Den svenska marinen har beställt uppgradering av korvetterna till version 5.

Moderniseringen omfattar ytstrids- och minröjningsfunktioner som gör att smärre delar av skrovet behöver byggas om. Fartygen ska levereras åren 2012-14.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt