Kockums får bygga överdel på Singapores nya örlogsfartyg

2014-05-23 11:29  

Kockumsvarvet får en ny prestigeorder från Singapore. Bolaget ska designa och tillverka kompositöverbyggnader till en helt ny klass av örlogsfartyg.

Krisdrabbade Kockums, omdöpt till TKMS AB, får dels slutdesigna, dels tillverka överbyggnaderna till Singapores nya örlogsfartyg, Littoral Mission Vessel.

Sedan i fjol har bolaget varit ansvarigt för grunddesignen av de nya stridsfartygen. De senare uppgår till åtta stycken och produktionen sägs dra igång inom kort.

Konstruktionerna ska byggas i komposit på Kockums i Karlskrona och sedan fraktas till Singapore för att monteras på stålskrov. Kockums har tidigare bland annat byggt de svenska Visbykorvetterna i komposit och likaså kompositöverbyggnaderna till de indiska korvetterna P28.

-Vi är mycket stolta över att ha tilldelats kontraktet med STM (red anm: Singapore Technologies Marine Ltd) som leverantör av kvalificerad marindesign, moderna metoder och innovativa lösningar till Singapores marin, säger bolagets vd Ola Alfredsson, i pressmeddelandet i dag.

Kockums var i våras nära att varsla personal sedan flera väntade svenska statliga beställningar på nya ubåtar och ubåtsmodernisering uteblivit.

Nu ligger den nuvarande ägaren av företaget, tyska Thyssen Krupp, i förhandlingar med den svenska försvarskoncernen Saab om en försäljning av hela rörelsen. Affären har tidigare bedömts bli klar före midsommar.

Mer om: Krigsfartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt