Knappen ger dig vroom!

2010-06-01 23:00  

Tryck på knappen och din lilla snålbil låter som ett Formel 1-monster med full gas på racerbanan Monza. Nej, det är ingen leksak, utan ett försök av BMW att skapa en attraktiv akustik i dieselbilar.

<p>Dagens snåla dieselmotorer har visserligen bra prestanda. Men de låter inte som gamla tiders sportiga motorer. Det har blivit ett problem för biltillverkaren BMW, som är känd för sportiga bilar.</p> <p>Stränga lagkrav på ljudemissioner gör också att motorljudet måste dämpas. Men inne i kupén får det låta hur mycket som helst. Därför har BMW utvecklat en aktiv förstärkning och bearbetning av motorljudet, så att en liten fyrcylindrig dieselmotor låter likt en bensindriven V8 i en racerbil.</p> <p>Ljudsystemet fångar upp det egna motorljudet och dämpar de ljud som inte anses vara sportiga med så kallat antiljud. Andra frekvenser bearbetas och förstärks, så att det ur bilens högtalare låter som om du accelererar en racerbil mot full fart, när du i själva verket gasar på efter ett kort stopp vid rödljuset. </p> <p>I den provbil av märket Mini som Ny Teknik har provåkt och provlyssnat finns möjlighet att även välja mellan olika motorljud, bland annat ljudet från en mullrande jänkare från tiden då oljan var nästan gratis.</p> <p>Det hela låter som en leksak för hormonstinna tonårspojkar. Men aktiv akustik kan också höja säkerheten genom att fartökningen markeras, anser Alfred Zeitler, BMWs expert inom psykologisk akustik. Med dagens tysta och komfortabla bilar är det lätt att bli fartblind.</p> <p>BMWs egna tester visar också att försökspersoner uppfattade en bil med det artificiellt skapade sportiga ljudet som mer attraktiv än en bil med normalt motorljud.</p>

Norbert Andersson

Mer om: Aukustik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt