Klockan ska få bilister att märka cyklister

2017-05-31 16:35  
Foto: Axa

De som cykelpendlar vet hur hysteriskt det kan vara i trafiken. Förutom gediget fotarbete måste man även kunna freda sig från bilister. Här är en lösning som ska fånga även distraherade förares uppmärksamhet.

Det är nog ingen underdrift att säga att förhållandet mellan cyklister och bilister kan vara rätt frostigt. Trafikanter av båda slagen för en daglig batalj om det begränsade utrymmet i rusningstrafiken – vilket leder till friktion. I dessa kontroverser menar cyklisterna att bilister har dålig ”koll” och kör aggressivt – medan bilisterna påtalar cyklisternas avsaknad av laglydnad och förståelse för trafikljus.

I dagsläget finns det inga patenterade lösningar hur man ska få de båda trafikslagen att samsas bättre, men här är ett intressant förslag.

Det är det franska försäkringsbolaget Axa som har kommit upp med en lösning de hoppas ska förbättra kommunikationen.

Uppfinningen går under namnet ”Smartbell” och består av en liten låda med RDS-sändare i. Tanken är att sändaren är kopplad till ringklockan och när cyklisten ringer – så kommer det plinga i näraliggande bilars ljudsystem. Som en vänlig påminnelse om att det finns mer oskyddade trafikanter i närheten.

I ett videoklipp visas det hur det hela är tänkt att fungera. Innan någon pekar ut bristerna bör det dock nämnas att det här bara är en konceptstudie – inte en verklig produkt.

 

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt