Klippan som sänkte Costa Concordia blir minnessten

2012-06-14 14:24  
Klippblocket som rev upp ett hål i Costa Concordias skrov sitter kvar. Foto: Scanpix

Det klippblock som slet upp en lång reva i Costa Concordias skrov ska bli en minnessten över dem som dog vid olyckan.

När kapten Francesco Schettino lät sitt fartyg gå för nära kusten revs skrovet upp av ett 80 ton tungt klippblock. Den stora stenen fastnade i skrovet och följde med kryssningsfartyget till platsen där hon sedan lade sig på sidan, och fortfarande ligger i väntan på att transporteras bort för skrotning.

Trots att Costa Concordia havererade så nära land omkom 32 personer av de 4229 som befann sig ombord den 13 januari. Nu har borgmästaren på den lilla orten Giglio som hamnade i rampljuset efter olyckan kommit överens med fartygets ägare, Costa Cruises, och bärgningsföretaget Titan Salvage, om att den 80 ton tunga stenen blir en del av ett minnesmonument över de döda.

Stenen måste plockas bort från skrovet innan det kan resas på rät köl och bogseras iväg från olycksområdet. Hittills har 2300 ton tjockolja och 200 ton dieselolja pumpats ur fartyget av holländska Smit. Det kan dröja upp till ett år innan Costa Concordia kan tas bort från revet utanför Giglio.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt