"Klimatvinst med elbil försumbar"

2010-08-13 08:01  

Det spelar ingen större roll för klimatet om britterna kör elbilar eller bränslesnåla bilar med förbränningsmotor. Det säger den brittiska vetenskapsakademin i en ny rapport.

- Så länge det mesta av elektriciteten i Storbritannien produceras med hjälp av naturgas och kol är skillnaden i utsläpp mellan elbilar och bensin- och dieselbilar med låga utsläpp av växthusgaser närmast försumbar, säger professor Roger Kemp, som leder akademins forskning kring elbilar, till brittiska The Green Car Website.

Vetenskapsakademins granskning visar att Storbritannien tillhör de länder i Europa som har lägst andel förnybar energi i sitt energisystem.

Det gör att en övergång till eldrift inte ger lika bra utväxling som i till exempel Sverige. Eftersom elektriciteten genererats genom ”smutsiga” energislag blir elbilarna också miljöbovar.

- Om Storbritannien vill ha grönare elbilar måste vi satsa på fler energikällor som ger låga utsläpp av växthusgaser, inklusive nya kärnkraftverk, vindkraftsparker och vågkraftverk, skriver akademin i sin rapport.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt