Klassiska scootern finns snart med eldrift

2017-11-13 15:06  
Foto: Vespa

Vespa hakar på den elektriska trenden och släpper en scooter med eldrift. Räckvidden sägs bli tio mil.

Vespa är förmodligen världens mest kända scootermärke. Vid motorcykelmässan EICMA i Milano presenterades märkets första eldrivna scooter, kallad Vespa Elletrica. Vid förra årets mässa presenterades en konceptmodell som nu kommersialiseras och beräknas börja produceras under 2018.

Motorn levererar maximalt fyra kilowatt och prestandan sägs vara bättre än motsvarande bensindriven 50 kubikcentimeters motor, särskilt med avseende på acceleration. En hybridvariant med en bensingenerator kallad Elettrica X kommer också att släppas.

Litiumjobatteriet laddas i ett vanligt vägguttag och det tar fyra timmar till full laddning.

Priset har ännu inte tillkännagivits.

Vespa ägs av italienska Piaggio under vars paraply även till exempel Derbi, GIlera och Aprilia finns.

Elletrica är Vespas första elektriska scooter men knappast den första i produktkategorin. Taiwanesiska Gogoro säljer sedan i somras Gogoro 2 i Taiwan med 11 mils räckvidd som uppges kosta bara knappt 11 000 kronor. I Sverige säljer bland annat Gobyel elscootrar. Den dyrare modellen kostar 43 900 kronor och har då 9 mils räckvidd.

Regeringen har föreslagit att den som köper en elcykel, elmoped eller elmotorcykel från och med den 20 september i år ska få 25 procent i bidrag.

Johan Kristensson

Mer om: Vespa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt