Klassiska BSA väcks till liv med ny Goldstar-hoj

2021-12-07 10:24  

En ny fabrik byggs i England – och nästa år släpper återuppståndna BSA en nytappning av sin klassiska enstånka från 50-talet.

De engelska motorcyklarna hade länge en dominerande ställning bland världens bikers, men på 1960-talet började den japanska industrin spotta ut modeller som kändes mer i takt med sin tid. Maskinerna höll dessutom ihop, medan de brittiska fabrikerna presterade motorcyklar av en allt sämre kvalitet.

Comeback för britter

Redan på tidigt 70-tal hade i princip hela den brittiska mc-industrin slagits ut. Sedan dess har olika märken med jämna mellanrum väckts till liv, men den mest lyckade comebacken har gjorts av Triumph. I september 2021 hade de sålt 64 668 motorcyklar, vilket är en uppgång med mer än en tredjedel jämfört med föregående år.

Läs mer: Svenska Opibus tar in 65 miljoner i investeringar

Nya indiska ägare

Nu får Triumph åter sällskap av en av sina forna konkurrenter. BSA Motorcycles har väckts till liv av Mahindra & Mahindra, som köpte varumärket 2016. Och det indiska bolaget bygger nu en ny fabrik i England, rapporterar New Atlas.

BSA Goldstar med 45 hästkrafter. Foto: BSA

En första modell ska lanseras under 2022, och i början av december avtäcktes den vid the National Motorcycle Museum i Birmingham. Hojen är en modern tappning på det sena 50-talet och tidiga 60-talets Goldstar.

Encylindrig fyrtaktsmotor

Goldstar var BSA:s prestandamodell, avsedd för köpare som var beredda att betala extra för att vara snabbast vid cafét.

BSA Goldstar. Foto: BSA

Som originalet är det en enstånka, men cylindervolymen har blåsts upp till 652 cc. Motorn är vätskekyld och utvecklar 45 hästkrafter, med ett vrid på 55 Nm vid 4 000 varv.

John Edgren

Mer om: Motorcyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt