Klart för Köpenhamns snabbspårväg

2018-02-27 08:36  
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter flera års diskussion verkar allt nu klart för bygget av en snabbspårväg i Köpenhamn. Danska staten, huvudstadsregionen och elva kommuner har slutit avtal om bygget.

Spårvägen ska gå runt om den danska huvudstaden, från Lyngby i norr till Ishøj i söder. Den förväntas stå klar 2024 och ska få 29 stationer längs den 28 kilometer långa rutten.

Staten står för 40 procent av finansieringen, Region Hovedstaden 26 procent och kommunerna 34 procent. Staten kommer inte att stå med som ägare i spårvägsbolaget och inte bidra till kostnaderna för drift och underhåll.

– Bara förväntningar om att spårvägen kommer har lett till att en riktigt stor stadsutveckling påbörjats längs rutten. Det betyder ett efterlängtat lyft för flera områden, säger Trine Græse, vice ordförande i spårvägsbolaget.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt