Klart för Gripen-offert till Kroatien

2008-03-19 12:09  

Regeringen sa på onsdagen ja till att Försvarets materielverk i samarbete med Saab får inleda förhandlingar med Kroatien angående försäljning eller uthyrning av ombyggda Jas 39 Gripen-plan.

Regeringen gav i dag klartecken till att Försvarets materielverk, FMV, i samarbete med Saab får erbjuda leverans av Jas Gripen A/B-plan från det svenska flygvapnet som byggs om till den modernare och Nato-anpassade C/D-modellen.

Det uppger Per Anderson, kansliråd, på försvarsdepartementets militära enhet.

Erbjudandet omfattar överlämnande av upp till tolv stycken ombyggda Gripen-plan.

Planen kan antingen säljas direkt till Kroatien eller hyras ut till landets flygvapenmakt.

- I första vändan ska FMV och Saab senast den 30 mars lämna mer information kring vad en kommande offert kan innehålla, uppger Per Anderson.

Saab har också möjlighet att för egen del lämna en offert på 12 stycken nybyggda Gripen C/D.

Om den kroatiska försvarsmakten gillar erbjudandena får FMV och Saab en senare förfrågan om att lämna en eller flera bindande offerter.

Men konkurrensen är hård. Även franska Mirage, ryska MIG och amerikanska F16-plan har erbjudits att delta i konkurrensen.

Blir det en affär med Sverige kan det i runda slängar handla om en ordersumma på 4-6 miljarder kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt