Klart att Saab köper Kockums

2014-06-28 22:25  

Sent på söndagskvällen kom beskedet - Saab köper Kockums för att bygga svenska ubåtar.

Saab AB meddelar sent på söndagskvällen att man har kommit överens med tyska ThyssenKrupp om att att köpa loss den svenska varvdelen Thyssen Krupp Marine Systems AB, tidigare känt som Kockums.

Och jämfört med tidigare uppgivna priser så får man det varvet för en låg summa - 340 miljoner kronor.

I tidigare spekulationer har det talats om priser på omkring en miljard kronor.

För Saabs del innebär det att man nu förutom tillverkning av avancerade stridsflygplan även blir en tillverkade av avancerade ickenukleära ubåtar.

Kockums har sedan länge utvecklat en teknik för ickenukleär drivning av ubåtar med Stirlingmotorer. Detta har varit en konkurrerande teknik till Thyssen Krupps teknik med bränslecellsubåtar, utvecklad av det tyska varvet HDW i Kiel.

I en långt utdragen konflikt, som delvis hållits hemlig, har svenska staten betraktat det tyska ägandet som en svårighet för att utveckla ubåten A26.

I ett pressmeddelande på söndagskvällen säger Saab att man nu ska nå synergier med Saabs befintliga marina verksamhet.

TKMS som Saab nu övertar sysselsätter 900 personer.

Transaktionen förutsätter interna godkännanden inom TKMS och svenska konkurrensverket. Det förväntas ske under juli, och därefter kan Saab överta TKMS.

Håkan Abrahamson

Mer om: Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt