Kjell Nilsson: GM har lagt ett minfält runt Saab

2011-12-29 15:13  
Kjell Nilsson, tidigare vd för Trelleborg, nu vd för Semcon.

Konsultföretaget Semcons vd Kjell Nilsson tror inte längre på en nystart för Saab Automobile. "GM är det största hindret", säger han.

- GM har uppenbarligen lagt ett minfält kring Saab Automobile med licenser och andra rättigheter som gör det omöjligt för någon annan att starta tillverkningen, säger Kjell Nilsson i en intervju med Dagens Industri.

Semcon är en av de största teknikkonsulterna i Sverige och har många tunga uppdrag för fordonsindustrin i Sverige och utomlands.

Man har länge haft uppdrag för Saab Automobile, bland annat med Phoenixplattformen som är tänkt att ligga till grund för samtliga Saabs framtidsmodeller.

Semcon har nu på kort tid anställt 26 Saabingenjörer och erbjudit ännu fler arbete på Semcon.

- Vi vill hålla samman inarbetade team och vår avsikt är att fortsätta verksamheten i Trollhättan, säger Kjell Nilsson.

Men han sätter inte många kronor på en återstart för Saab Automobile.

- Det är inte realistiskt med tanke på GM:s inställning, säger han.

Han tror att GM vill lägga beslag på hela den produktionslina som finns i Trollhättan för nya Saab 9-5 sedan och 9-5 kombi. Den är till 80 procent identisk med den som Opel har i Rüsselsheim för Opel Isignia.

- Det behövs nog inga omfattande ändringar för att den ska passa Opel, som har fått större rörelsefrihet inom GM och som behöver expandera för att förbättra lönsamheten, säger Kjell Nilsson till DI.

Han säger att Trollhättan bör inrikta sig på att locka annan verkstadsindustri istället för att drömma om att tillverka bilar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt