Kinesiskt Volvo-partner tittar på Saab

2012-01-03 15:15  

Kinesiska medier rapportera att Kinas tredje största fordonstillverkare Dongfeng har visat intresse för Saab Automobile i Trollhättan.

Dongfeng  Motor Corporation bygger bilar åt flera av världens stora biltillverkare, bland andra Nissan, Honda, Peugeot, Citroen och Kia.

Dongfeng är också på väg att starta ett samriskföretag med svenska lastvagns-Volvo, rapporterar kinesiska medier.

Dongfeng Motor Corporation tillverkar både Honda Civic och Honda CR-Rs, sju olika Nissanmodeller, sex olika Kiamodeller, fem Citroën samt Peugeot 206 och 307 för den kinesiiska marknaden. Dessutom gör man en egen version av GM:s tidigare ägda Hummer.

Dongfeng har ännu inget eget bilmärke, men enligt China Economic Net arbetar Dongfeng aktivt med att skaffa sig en position som oberoende biltillverkare med eget varumärke, därvav intresset för Saab Automobile.

Dongfeng blir därmed den fjärde större utländska intressenten som vill göra affärer med Saab Automobiles konkurförvaltare Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux.

Den kinesiska bilbyggaren Youngman hade långt gångna förhandlingar om att gå in som ägare i Saab Automobile före konkursen.

Youngman har satt in motsvarande en halv miljard kronor i företaget, pengar som är borta om man inte lyckas gå vidare med ett övertagande.

Youngmans vd Rachel Pang var i Trollhättan i mellandagarna och träffade företagsledningen och konkursförvaltarna.

Strax före jul kom signaler om att turkiska intressenter hört av sig. Turkiet har ingen egen personbilstillverkning och med Saab Automobile till salu skulle det problemet kunna lösas enkelt.

Även från Indien kommer trevare. Det är Indiens största SUV-tillverkare Mahindra & Mahindra som visat intresse.

Mahindra & Mahindra har anlitat den ryske Saabfinansiären Vladimir Antonovs tidigare talesman Lars Carlström som representant i Sverige.

Men det tycks som om Mahindra & Mahindra valt fel representant eftersom Vladimir Antonov är persona non grata i Saabsammanhang just nu och att det ligger Lars Carlström i fatet att ha representerat Antonov i Sverige.

Till Trollhättans lokaltidning TTEla säger konkursförvaltarna i dag att huvudfokus är att försöka hitta en part som är intresserad av Saab Automobile som helhet.

- Vi arbetar för att verksamheten ska kunna tas över av en intressent som ska kunna sjösätta befintliga modeller, säger konkursförvaltaren Hans Bergqvist på advokatbyrån Delphi i Göteborg till TTEla.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt