Kinesiska Geely bekräftar bud på Volvo

2009-09-08 14:04  
Gui Shen Yue, chef för Geely Automotive.

Chefen för Kinas största privata bilföretag Geely bekräftade i dag att man tänker lägga ett bud på Volvo PV. Ford väntas lämna besked inom en månad vem som får köpa Volvo.

Geely Holding är genom sitt dotterföretag Geely Automotive Kinas största privata bilföretag. Man har stora framgångar med sina små, billiga bilar men håller på att arbeta sig upp mot större och dyrare modeller.

Geely Automotives koncernchef Gui Sheng Yue sade på en presskonferens i Hongkong på tisdagen att Geely Holding kommer att lägga en bud till Ford om att ta över 100 procent av aktierna i Volvo PV.

För att klara finansieringen räknar man med att få hjälp från statliga, kinesiska investmentbolag, rapporterar nyhetsbyråerna Bloomberg och Dow Jones.

Geely är känt bland annat för sitt partnerskap med det brittiska företaget Manganese Bronze om att tillverka den klassiska brittiska taxibilen i en gemensam fabrik i Shanghai.

Det partnerskapet tecknades för tre år sedan. Då blev också Gui Sheng Yue medlem i Manganese Bronzes styrelse.

Förra året rullade den första Londontaxin ur den kinesiska fabriken.

Geely har gått på fler förvärvsrundor. I somras köpte man delar av den konkursdrabbade australiska växellådstillverkaren Drivetrain Systems International för att komma över tekniken att bygga automatväxellådor.

Ford håller korten tätt till bröstet och säger inte vilka som bjuder eller har bjudit på Volvo PV. Ett av företagen som nämnts som budgivare är kinesiska Beijing Automotive Industry Holding. Mot slutet har också en grupp svenska investerare samlats i konsortiet Jakob AB för att lägga ett bud på Volvo PV.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Volvo PV Geely

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt