Kinesisk maglevbil svävar ovanför motorvägen

2022-09-16 10:32  
Kina testar maglevtekniken på personbilar. Foto: QinduoXu/Twitter

I en video kan man se hur en modifierad sedan svävar framåt, 35 millimeter ovanför marken. Det uppges vara Kinas första maglevbil – och nu har den testats på motorväg.

Maglev, av magnetisk levitation, handlar om att använda magnetiska krafter för att bära upp och driva fram fordon. Den allra första kommersiella tåglinjen som utgick från tekniken invigdes i Shanghai 2004, med en topphastighet på 430 km/h. Nu testar landet tekniken för att föra fram personbilar, berättar South China Morning Post.

Kinas första maglevbil är utvecklad av forskare vid Southwest Jiaotong University och är utrustad med elektromagneter. Den har förts fram på spår installerade i en del av Gaochun-Xuanchengs motorväg i Jiangsu-provinsen.

Hur långt den 2,8 ton tunga bilen lyckades sväva fram står inte klart. Men färden uppges ha gått smärtfritt. 

Läs mer: Virgin Hyperloop tänker om – ska inte frakta människor

Forskarna har under samma dag testat totalt åtta fordon på en 7,9 kilometer lång bit av motorvägen. Den högsta uppmätta hastigheten för ett fordon var drygt 230 km/h.

I ett nästa steg ska forskarna fokusera på vidareutveckling av maglevfordonet.

Se Kinas första maglevbil flyta fram:

Ania Obminska

Mer om: Maglev Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt