Kinesisk batteribjässe utmanar Tesla

2017-01-30 17:35  
Foto: All Over Press

Kinesiska Catl vill köra om Tesla på marknaden för elbilsbatterier. Nu har företaget köpt en 22-procentig andel i Valmet Automotive i Finland.

”Vi delar målet att inta en stark position på den europeiska elbilsmarknaden”, heter det i en kommuniké från Catl-chefen Jia Zhou enligt nyhetsbyrån Reuters.

Catl (Contemporary Amperex Technology Limited) trefaldigade sin produktion av litiumjonbatterier för bilar förra året. Företaget har, enligt Reuters, som mål att produktionen ska fortsätta rusa, upp till 50 gigawattimmar år 2020.

Det skulle kunna göra företaget till en huvudkonkurrent till Kalifornien-baserade Tesla. Det amerikanska företagets ”Gigafabrik 1”, som nu är under uppbyggnad, är tänkt att komma upp i liknande nivåer. Och det handlar om en oerhörd marknad som är under uppbyggnad – bara gigafabrikens kapacitet motsvarar hela världens samlade batteriproduktion 2013.

Läs mer:

Läs mer: Ständig jakt på bättre batterier

Valmet i Nystad, norr om Åbo, tillverkade en gång i tiden bland annat cabrioleter åt Saab, och bygger numera bland annat Mercedes-Benz GLC.

Finland är också aktuellt i spekulationerna kring om Tesla ska bygga en produktionsanläggning i Europa. Staden Vasa, ungefär i höjd med Örnsköldsvik, meddelade i december att man "undersöker möjligheten att ansöka" om en Tesla-fabrik.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt