Kineserna öppnar plånboken för Saab

2011-09-15 07:12  
Foto: Scanpix

- Vi kommer att göra allt vi kan för att stödja Saab så att bolaget överlever, säger den kinesiska bilbyggaren Youngman. <br/>Tillsammans med Pang Da är man beredd att öka insatsen till 8 miljarder kronor.

- Vi klarar att investera över 8 miljarder kronor för att utveckla Saab sedan vi har gått in i företaget som delägare, säger Rachel Pang, dotter till fordonsföretaget Youngmans ägare Pang Qingnian, till Dagens Industri.

Rachel Pang tror inte att Saab kommer att stoppas av en konkurs utan utgår från att det blir rekonstruktion och senare ett godkännande från kinesiska myndigheter av Youngmans och distributören Pang Das investeringar i Saab.

De båda kinesiska företagen har sedan tidigare sagt att de går in som huvudägare i Saab med en kapitalinsats på 2,2 miljarder kronor – om de får klartecken från kinesiska myndigheter.

Youngmans och Pang Das investeringar i Saab ska gå till att starta en Saabfabrik i Kina, bygga upp en försäljnings- och serviceorganisation, utveckla tre nya bilmodeller, bygga ett teknikcentrum för Saab i Kina och säkra produktionen i Trollhättan, skriver DI.

- Vi har ett antal platser där vi överväger att starta en Saabfabrik, men Saab bestämmer var de vill ha den sedan vi skrivit under ägaravtalet, säger Rachel Pang.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt