Kineser börjar bygga Londontaxi

2008-09-04 13:28  
John Russel från Manganese Bronze och ministern Lord Jones åker Londontaxi i Beijing

Kinesiska biltillverkaren Geely har börjat tillverkningen av Londontaxin TX4. I december ska produktionen löpa för fullt. 6000 bilar är redan beställda, men de ska inte rulla i London.

Den klassiska Londontaxin modell TX4 tillverkas fortfarande i den brittiska staden Coventry. Men fabriken har inte kapacitet att svara på efterfrågan från andra städer än London.

Ägaren till fabriken London Taxi International i Coventry, Manganese Bronze Holdings, letade länge efter en utländsk partner, och fick till slut napp hos kinesiska Geely.

Geely får rätt att sälja TX4 på den asiatiska marknaden, det brittiska företaget säljer i resten av världen.

Redan finns intresse från ett flertal storstäder utanför Kina.

Innan den storskaliga produktionen drar igång hos Geely i Shanghai ska 50 exemplar byggas och användas under tävlingen Paralympics i Beijing. Den brittiska handelsministern Lord Jones reser just nu runt i Kina i en TX4, en symbol för ett förhoppningsvis lyckat ekonomiskt samarbete mellan länderna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Geely Paralympics

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt