Kinas rymdstation ska vara tillgänglig för alla länder

2018-05-31 15:42  

China Space Station blir inte bara en kinesisk angelägenhet. Nu meddelar landet att alla FN-länder kommer ha tillgång till rymdstationen.

China Space Station blir inte bara en kinesisk angelägenhet. Nu meddelar landet att alla FN-länder kommer ha tillgång till rymdstationen.

Kina arbetar för att få sin rymdstation i omloppsbana under nästa år, och enligt landets statsägda nyhetsbyrå Xibhua kan CSS vara i operativ drift år 2022. Nu har Kinas FN-ambassadör har proklamerat att alla FN-länder är inbjudna till rymdstationen för att utföra sina experiment.

– CSS tillhör inte bara Kina, utan också hele världen. Alla länder oavsett storlek och utvecklingsnivå kan delta i samarbetet på lika villkor, sade Kinas FN-ambassadör Shi Zhongjun till Xinhua.

Den civila och militära rymdkapprustningen är ett faktum – och enligt Engineering and Technology är Kinas utsträckta olivkvist i själva verket en tydlig maktdemonstration kring den egna etableringen i rymden – gentemot USA och Ryssland. I sitt uttalande citerade ambassadören också det internationella avtal från 1967 som förbjuder placeringen av massförstörelsevapen i rymden och kolonisering av utomjordliga resurser.

Läs mer: Kinesiska taikonauterna framme på rymdstation

China Space Station kommer väga ungefär en femtedel jämfört med den internationella rymdstationen ISS, och ska ha plats för tre astronauter. Konstruktionen består av två huvudmoduler samt två moduler avsedda för vetenskapliga experiment. Ambassadören föreslår att forskningen exempelvis kan handla om att studera växter i rymden, eller hur astronauter påverkas av förhållandena ombord.

Kina välkomnar både statliga och privata aktörer. European Space Agency har redan ett samarbete med Chinese Space Agency, men USA:s lagar hindrar Nasa från att slå sina påsar samman med kineserna.

– Genom CSS vill vi bygga upp en modell för ärliga, gemensamma och givande samarbeten mellan olika länder kring en fredlig utforskning och användning av rymden, säger Shi Zhongjun.

Uppskjutningen av huvudmodulen Tianhe (den himmelska harmonin) är planerad till 2019. För ändamålet används Long March 5. Kinas tunga raket gjorde sin flygdebut 2016, och den lyckades då inte placera sin satellit på exakt rätt plats. Den andra uppskjutningen 2017 råkade ut för ett motorfel i första steget – och förklarades vara misslyckad efter 45 minuter i luften

John Edgren

Mer om: Kina Rymdstation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt