Kinas nya ”vätgasstad” ska få 3 000 bränslecellsbilar

2018-01-22 15:28  
Wuhan insvept i dimma. Vätgasmackar kommer att bli en allt vanliga syn i staden, enligt en utvecklingsplan. Foto: AP

20 vätgasmackar och 3 000 bränslecellsbilar ska finnas i kinesiska Wuhan år 2020 vilket ska göra den till en vätgasstad, enligt en ny utvecklingsplan.

Wuhan är huvudstad i Hubei-provinsen i centrala Kina och har omkring tio miljoner invånare. Enligt en ny stadsutvecklingsplan kommer Wuhan att satsa på att bli en ”vätgasstad”, rapporterar China Daily.

En park för vätgasindustrier kommer att byggas och samla fler än 100 tillverkare av vätgasbilar och andra relaterade företag.

Med start i år och fram till 2020 kommer 20 vätgasmackar att byggas vilka ska förse 3 000 vätgasbilar med bränsle.

– Trots en sen start har Kina gjorts snabba framsteg inom vätgasutveckling och bemästrar nu tekniken bakom bränslecellen, säger Zhang Qingjie, ordförande på Wuhan University of Tecnology.

Läs mer: Nya fabriken ska tillverka vätgas utan koldioxidutsläpp

År 2025 är tanken att Wuhan ska ha tre till fem världsledande vätgasföretag och 30–100 vätgasmackar, enligt planen.

Wuhan är bland annat säte för en av världens största lastbilstillverkare, Dongfeng Motor Company. Volvo äger sedan 2015 närmare hälften av dotterbolaget Dongfeng Commercial Vehicles.

Shanghai har sedan tidigare klargjort att de på liknande vis som Wuhan satsar på vätgas genom att sätta mål upp på 20 000 personbilar och 10 000 kommersiella fordon drivna av vätgas år 2025, enligt Reuters.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt