Kinas bilmarknad bromsar – men Volvo ökar

2019-02-18 11:21  
Foto: Volvo

Bilförsäljningen i Kina fortsätter minska. Januari var sjunde månaden i rad med fallande siffror, och nedgången väntas fortsätta. Men Volvo har klarat sig bra hittills, och noterade en ny ökning i januari.

Enligt statistik från Kinas ledande branschorganisation CAAM sjönk bilförsäljningen i landet med 15,8 procent i januari, jämfört med samma månad 2018. Nästan 2,4 miljoner bilar såldes i Kina under årets första månad. Därmed tilltog nedgången jämfört med hur det såg ut i december, då försäljningen föll med 13 procent i årstakt.

– Det fanns inga tecken på förbättring. Vi räknar med att februariförsäljningen också kommer falla rejält, säger Xu Haidong, generalsekreterare för CAAM.

Den markanta nedgången för bilförsäljningen äger rum sedan Kinas BNP-tillväxt i fjol bromsade in till 6,6 procent, den lägsta nivån på 28 år.

Volvo Cars, som ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding, har dock hittills inte drabbats hårt av inbromsningen. Volvo ökade sin försäljning i Kina med nästan 18 procent under helåret 2018, och med 3,6 procent i januari, enligt statistik som det Göteborgsbaserade företaget presenterat.

Ökningen drivs främst av modellerna S90 och XC90, som byggs på Volvos fabriker i Kina.

Mer om: Volvo Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt