Kina visar utmanare till Airbus och Boeing

2015-11-02 10:24  
Modell av C919. Foto: Photo/Kin Cheung

Kinesiska flygplanstillverkaren Comac rullade på måndagen ut ett egenutvecklat passagerarplan som blir en konkurrent till Airbus A320 och Boeing 737.

Planet, C919, är tvåmotorigt och har plats för 174 passagerare. Räckvidden anges till 5555 km.

Utvecklingsprojektet inleddes 2008 och tanken var att planet skulle vara klart för leverans 2016. Men projektet har försenats och nu anges första provflygning till nästa år, och leverans först 2019.

Även om C919 in kinesiska medier beskrivs som ett egenutvecklat plan står det klart att vissa viktiga komponenter köps från utlandet. Dit hör motorerna som kommer från fransk-amerikanska CFM International. Andra utländska leverantörer till planet är Honeywell och Hamilton Sundstrand.

Under de närmaste två decennierna kommer Kina att behöva skaffa 6300 nya flygplan enligt en beräkning från Boeing, rapporterar CNN. Comac planerar att tillverka omkring 2000 plan under perioden.

Comac har redan över 500 order på planet, främst från kinesiska flygbolag.

  

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Håkan Abrahamson

Mer om: Passagerarplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt