Kina skapar testzon för autonoma skepp

2018-02-14 13:40  
Sydkinesiska sjön och de nationer som Kina har konflikter med angående territoriella intressen. OBS montage, exakt position på testområdet inte angivet.

Världens största testområde för obemannade skepp – det är vad kina har börjat bygga enligt landets statsmedia. Syftet är att kunna utveckla autonoma system för militära och civila fartyg.

I USA och Sydkorea har man byggt teststäder för autonoma bilar. I Kina har man nu skalat upp det, för på en yta av 770 kvadratkilometer i Sydkinesiska havet ska självkörande teknik testas på skepp. Området konstrueras utanför Zhuhai, vid Macau. Det rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Sydkinesiska havet ligger till största del inom kinesiskt territorium, men det finns kontroverser och Filipinerna, Vietnam, Malaysia och Brunei har alla fått öar övertagna av Kina.

Att jättenationen nu eventuellt börjar testa militärmateriel i området lär inte lätta spänningen.

Autonom teknologi inom sjöfart är fortfarande i sin linda. Dock finns det flera som utför tester. I Norge utvecklar Kongsberg och Yara självseglande containerskepp och den förstnämnda håller parallellt på att ta fram ett färjekoncept med tekniken .

Men man tänker sig inte bara civila applikationer med teknologin. I USA är autonomi rustningsindustrins hetaste trend och bland annat utvecklas obemannade ubåtar.

Öarna inom testområdet kommer att utrustas med GPS, sonar samt kommunikationsinstrument för att guida skepp.

– Peking ska använda testområdet för att utveckla en serie av obemannade system för militär-, men även för civil användning. Det senare eftersom teknologin potentiellt kan bidra till landets ekonomiska utveckling. Men det symboliserar Kinas uppgående maritima makt och är tänkt som ett sätt att positionera sig som en framtida marknad för obemannade skepp, oavsett om det är för civila eller militära användningsområden, säger Collin Koh, specialist inom regionens marinsäkerhet och forskare vid Rsis i Singapore i en kommentar till Japan Times.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt