Kina och Etiopien parkerar alla Boeing 737-8

2019-03-11 08:39  
Ett av Boeings flygplan i serien Max: Boeing 737 Max 8 N87040. Foto: Niall Ferguson / Alamy

Boeing meddelar att man ska skicka tekniker till den plats i Etiopien där ett flygplan av den nya modellen Boeing 737-8 kraschade på söndagen. Samtidigt meddelas att plan av modellen parkeras både i Etiopien och i Kina.

Ett Boeing 737 Max 8 kraschade på söndagen i Etiopien, samtliga 157 människor ombord omkom. Flygplanet är av samma typ som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober. Alla 189 ombord omkom då.

Det finns fortfarande obesvarade frågor om orsakerna till Lion Air-kraschen, och enligt experter är det för tidigt att koppla ihop den kraschen med söndagens i Etiopien.

Veckorna efter Lion Air-kraschen sjönk Boeings aktiekurs 12 procent, men den har mer än återhämtat sig sedan dess.

Ethiopian Airlines meddelar på Twitter att man som en säkerhetsåtgärd tills vidare parkerar alla plan av modellen 737 Max 8.

Flygförbud för 737 Max 8

”Även om vi inte känner till orsaken till kraschen, så har vi beslutat att ge de här planen flygförbud som en extra säkerhetsåtgärd”, meddelar flygbolaget.

Även Kinas luftfartsmyndighet meddelar att man har beordrat alla inhemska flygbolag att tills vidare parkera sina flygplan av den aktuella modellen.

”Två olyckor har inträffat med nyligen levererade Boeing 737-8-plan och olyckorna har inträffat under startfasen, så det finns vissa likheter mellan dem”, uppger Kinas luftfartsmyndighet i ett uttalande.

Läs mer: Boeing ökar tillverkningen av 737-plan

Boeing 737 MAX 8 är ett amerikanskt trafikflygplan för kort- och medeldistansflygningar som för första gången levererades till ett kommersiellt flygbolag i maj 2017. Det är ett av världens mest tekniskt avancerade trafikflygplan.

Mer om: Boeing Boeing 737

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt