Kiekerts smarta dörr hindrar det irriterande bilproblemet

2017-10-26 11:05  
Kostsamma dörruppslag ett minne blott? Den tyska låstillverkaren Kiekert tror det. Foto: Kiekert

Slår du ofta i dörren när du kliver ur bilen på trånga p-platser? Kiekert har utvecklat systemet som löser problemet – och nu vill låstillverkaren utveckla ”den autonoma bildörren”.

Din exklusiva bil må vara fullmatad med smart teknik – men inget skyddar dig mot kostsamma dörruppslag på parkeringsplatsen. Nu har dock den tyska billåstillverkaren Kiekert utvecklat en lösning.

I-protect utgörs av ett avancerat sensorsystem som samverkar med en innovativ dörrbroms. Inom bildörrens svängmån kan I-protect identifiera statiska objekt i alla storlekar och former. Tekniken innebär samtidigt inte att bilen snålar med öppningen – den elektromagnetiska dörrbromsen slår till med några centimeters marginal till hindret. I och med att motståndet är mekaniskt blir systemet väldigt energieffektivt.

På sex månader har företaget tagit fram ett prototypfordon som demonstrerar tekniken.

– Vi hade ett antal svåra hinder som vi behövde ta oss förbi när vi utformade vårt I-protect-prototypfordon. Det krävdes att sensorerna placerades på ett sätt så att de kunde identifiera objekt av olika storlekar och ytor. Det har funnits ett antal andra lösningar för dörrskyddssystem, men inget med en teknologi som är jämförbar med I-protect, säger Karl Krause, vd för Kiekert.

Men ursprungsidén kommer faktiskt från studenter vid Erzbischöfliche Liebfrauenschule i Köln. Det elektromekaniska dörrskyddet var deras bidrag i tävlingen ”business@school”, som de vann. Kiekert stödde dock utvecklingen under projektet.

Nu siktar Kiekert på att kombinera en rad av företagets innovationer för att skapa ”den autonoma bildörren”. Bland deras system finns NuEntry-latch, som låter dig öppna och stänga dörren med pekfingret – eller en smartphone. Tekniken gör dörrhandtag överflödiga, vilket ger lättare låsmekanismer. Till detta kommer I-move, Kiekerts helautomatiska system för öppning av dörrarna.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt