Keramikrotor flyger effektivast

2016-05-26 15:03  
Keramisk radialturbinrotor. Foto: Fraunhofer IKTS

En radialturbinrotor av högpresterande keramer för användning i flygindustrin visas på flygmässan ILA i Berlin nästa vecka.

Fem Fraunhoferinstitut har samarbetat vid utvecklingen av denna mikrogasturbin som togs fram inom projektet Turbokeramik.

Man har fått fram en keram som tål mycket höga belastningar, en rotordesign som passar materialet, en effektiv metod att ansluta keramen till metall, marknadsmässig tillverkningsteknik och en testmiljö som svarar mot materialet.

Tack vare den nya keramen kan verkningsgraden för gasturbiner öka signifikant. Genom stabiliteten i materialet vid höga temperaturer kan inloppstemperaturen höjas och behovet av kylluft reduceras.

Spaltförlusterna minskar jämfört med en nickelbaserad legering tack vare den ringa värmeutvidgningen.

Keramen har låg densitet, mellan den för aluminium och titan. I tester har keramikrotorn körts i varvtal upp mot 120000 rpm.

Högpresterande keramer klarar höga dynamiska och termiska krav och är nu mogna att användas i turbiner anser Fraunhoferforskarna. Därmed kan antalet komponenter i turbiner för flyg och stationärt bruk öka de närmaste åren.

Håkan Abrahamson

Mer om: Keramer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt