Karmann kastar in handduken

2009-04-08 11:16  
Öppet från Karmann

Tyska specialbilstillverkaren Karmann klarar inte längre det iskalla läget på bilmarknaden och ansöker idag om konkursskydd.

Karmann är mest känt för att ta fram specialmodeller av bilar från stora tillverkare. Många gånger handlar det om att ta fram en mindre serie cabriolet-modeller, som är för dyra att tillverka i de stora bilfabrikerna.

Redan i september förra året började företagsledningen sanera ekonomin och kom då överens om ersättningsregler för anställda som blev övertaliga. Denna s k socialplan har enligt Karmann blivit för dyr i och med att bilförsäljningen i världen rasat så snabbt det senaste halvåret.

Förra året sysselsatte Karmann drygt 3000 personer vid sina anläggningar. Över 1000 av dessa ingick i ett avvecklingsprogram.

Företagets huvudkontor ligger i Osnabrück i Tyskland. Enligt företagsledningen ska förutsättningarna för rekonstruktion vara goda.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt