Kapade planet har landat på Cypern

2016-03-29 10:29  
Foto: All Over Press

Fyra utlänningar finns kvar på det kapade egyptiska passagerarflygplan som tvingats landa i Cypern. Kaparen rapporteras ha begärt politisk asyl.

Det egyptiska flygbolaget Egyptair meddelar i ett uttalande att förhandlingar lett till att alla ombord utom fyra utlänningar och besättningen släppts. Totalt tros mellan 15 och 20 personer finnas kvar på planet, uppger Cypern utrikesdepartement, enligt Reuters.

Tidigare uppgifter har talat om flera britter och amerikaner bland passagerarna.

Enligt egyptiska flygmyndigheter har kaparen hotat att utlösa ett bombbälte.

Planet, som tillhör Egyptair, begärde vid halv nio på morgonen att få landa på flygplatsen i Larnaca. Planet var på väg från Alexandria till Kairo när kaparen tvingade piloten att flyga till Cypern.

Cypriotiska myndighetern har ännu inte kunnat bekräfta att personen bär ett bombbälte, uppger en tjänsteman vid Cyperns utrikesdepartement för Reuters.

Kaparen uppges ha identifierats som en egyptisk medborgare, enligt Reuters som hänvisar till egyptiska statliga medier.

Han har en exfru på Cypern och kan ha personliga skäl till att han kapat flygplanet, uppger cypriotiska medier, enligt Reuters. Cypriotisk tv rapporterar samtidigt att kaparen har begärt politisk asyl och en tolk, enligt Sky News. Flygplanskaparen vill överlämna ett brev till sin exfru, enligt den cypriotiska statstelevisionen, rapporterar Bloomberg News på Twitter.

Uppgifterna om antalet passagerare går isär, men mellan 55 och 81 personer fanns ombord på planet, som är av modellen Airbus 320.

Kristeam och anti-terrorpoliser finns på flygplatsen, skriver Cyprus Mail.

Flygplatsen har enligt BBC stängts för trafik och alla flyg har omdirigerats till andra flygplatser. Åtta britter och tio amerikaner fanns på planet, uppger säkerhetskällor för Reuters.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar ska ha funnits ombord på planet. Sveriges ambassad i Nicosia på Cypern undersöker saken vidare, berättar Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt