Kan ha funnit försvunnet plan

2014-03-11 12:10  

Malaysisk militär tror att den kan ha spårat det försvunna planet med radar.

En av de två passagerare som reste med stulet pass på det malaysiska passagerarplan som försvann under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking i lördags var på väg till Sverige.

En militär källa säger till Reuters att planet via radar kan ha spårats till Malackasundet. Det innebär i så fall att planet vände och flög tiotals mil åt fel håll, till andra sidan av Malaysia, efter det att det sist hade kontakt med trafikledare.

Den man i 30-årsåldern som uppges ha varit på väg till Sverige skulle söka asyl här. Planen var att resa från Kuala Lumpur till Peking, därifrån vidare mot Köpenhamn och Malmö, via Amsterdam. Enligt en släkting hade han tagit hjälp av människosmugglare.

– En person har anmält att en avlägsen släkting troligtvis fanns med på olycksplanet. Vi har skrivit en anmälan om en försvunnen person som vi skickat till Interpol som får hantera den, säger jourkommissarie Torbjörn Edvinsson vid Göteborgspolisen till tidningen.

Den andre mannen med stulet pass är identifierad som en 19-åring som tros ha rest med en vän för att söka asyl i Tyskland. Biljetterna har hämtats ut i Pattaya, Thailand, av allt att döma av andra personer än de som sedan reste.

Thailändsk polis har förhört flera personer i Pattaya och gör bedömningen att det i alla fall inte handlar om terrorism. Polischefen Khalid Abu Bakar i Kuala Lumpur beskriver det som en flyktingsmugglarhistoria.

– Vi tittar på alla möjligheter, däribland möjligheten att dessa män var inblandade i människosmuggling, säger han.

Också Interpols generalsekreterare Ronald Noble säger att han inte tror att det rör sig om något terrorattentat. Han uppmanar anhöriga till de två männen med stulna pass att höra av sig och berätta bakgrunden till deras historia. Vid en presskonferens visades bilder och videoupptagningar från övervakningskameror på de två männen.

Enligt amerikanska källor som Reuters talat med lutar de snarare åt att det handlar om tekniska problem.

Kina har satt in tio satelliter i sökandet efter planet. Samtidigt utökas sökområdet ytterligare.

Med hjälp av bland annat högupplösta bilder och väderövervakning ska satelliterna "stödja och bistå" räddningsarbetet, meddelade myndigheterna på tisdagen.

Fartyg och flygplan från fler än tio länder deltar i den jättelika räddningsinsatsen. Fyra dygn efter planets mystiska försvinnande finns fortfarande inga som helst spår efter det.

Fokus för sökandet ligger enligt flygbolaget i Malackasundet, vid Malaysias västkust. Men samtidigt fortsätter man leta på land.

"Alla tänkbara möjligheter utreds. Vi utesluter ingenting", skriver Malaysia Airlines i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen..

Ombord fanns 239 passagerare, två tredjedelar av dem kineser. Kina har kritiserat Malaysia och krävt att sökandet efter planet ska intensifieras.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt